divendres, 25 d’abril del 2008

25 d'abril: diada del País Valencià

Tal dia com hui, fa 301 anys, a Almansa hi va haver una gran desfeta. A la Guerra de Successió les tropes de Felip V (botiflers) derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria (maulets), Castella ocupa el Regne de València por derecho de conquista, que perd tots els furs concedits i li es imposat el Decret de Nova Planta, pel qual dissolia les seues principals institucions i reduïa al mínim la seua autonomia i tothom i don passa a formar part del Regne d'Espanya assimilant el Regne de València a la legislació castellana, i se'l priva d'autonomia, llengua, i cultura pròpies.

Aquesta data no és per celebrar-la, sinò per recordar-la i ser conscients que els valencians vam ser un regne lliure amb unes lleis i institucions d'autogovern propis durant pràcticament cinc segles.

Com cada any, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) organitza una manifestació per commemorar aquesta data.

La convocatòria d’enguany té una característica especial: serà a Alacant. Perquè, des del tancament del repetidor de TV3 a la Carrasqueta, la ciutat simbolitza el clam per la llibertat d’expressió i perquè, des d’allà, es reivindica la importància del nostre sud. El 26 d’abril, per tant: ‘Alacant sí’.

Visca la terra lliure!! Visca el País Valencià!!




2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimada Lucrècia:

Estic preparant-me per a les proves de grau mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i m'agradaria donar testimoni de la situació que hem d'atravessar els valencians quan ens preparem per un exam (el de la JQCV) amb una gramàtica diferent de la gramàtica que ens ensenyen a l'escola. Ja podríen posar-se d'acord uns i altres i fer una gramàtica unificada per als catalans, valencians i els de les illes balears.

Salutacions.

Anna ha dit...

Hola! Primer que res,
País Valencià, lliure i sobirà.
I després, jo he fet el grau mitjà i el tinc, i enguany m'he de presentar al superior i no, es dóna el mateix que ha d'entrar a la prova de la JQCV.