dimarts, 17 de març del 2009

Col·laboració amb el 100è joc literari

El blog Tens un racó dalt del món arriba hui al 100è joc literari, i per a celebrar-ho em plau col.laborar amb el següent text:

“Joan mirava del dret i del revés el telegrama que tenia entre mans i llegia i rellegia el text que acabava de rebre. Es pessigava una vegada i una altra per assegurar-se que estava ben despert mentre tornava a llegir el missatge que venia de Roma, de l'Univers del Cinema, els grans estudis cinematogràfics del marge del Tíber.

''Senyor Joan Martínez:

Em plau comunicar-li que el director, Antonio Bellavista, desitja que siga el seu ajudant en la realització del film sobre els Borja. Si l'interessa la feina, s'ha de presentar a Roma el més aviat possible i posar-se en contacte amb mi.
Signat: Niccolò Machiavelli, productor cinematogràfic.''

El xicot s'apropà a la gran taula de treball que ocupava gairebé tot el seu estudi i agafà el telèfon després d'enretirar un munt de llibres i d'esbossos que amb traç viu mostraven personatges de l'època del Renaixement italià.
Des de la finestra es veia el nou parc del llit del Túria, a València, que amb la verdor dels arbres era un signe d'optimisme.

L'època del Renaixement vingué després de l'edat mitjana, des de la meitat del segle XV a la meitat del segle XVI. El Renaixement, concepte que significa tornar a nàixer, representà uns canvis molt significatius tant en la vida col·lectiva com individual de les persones que els tocà viure l'època.
Els homes i algunes dones conegueren el camí de la llibertat. Llibertat per enriquir-se amb negocis nous; llibertat de pensament que s'apartava de l'estrictament religiós de l'edat mitjana i llibertat d'expressió, tant literària, en poesia i novel·les, com artística, en els temes de la bellesa del cos humà en l'escultura i en la pintura.
Les dones representaren un paper en la nova època, sovint, com a comparses dels marits, els polítics, els capitans, els negociants i els artistes. Algunes, però, i ho veurem entre els Borja, també tingueren quelcom a dir.

Es tracta del fragment inicial d’un llibre en concret que has d’endevinar. Per tal de facilitar-te la feina et regale aquesta pista:

L'autor del llibre va nàixer a Barcelona l'any 1939. És catedràtic de geografia i història, professor a un institut de batxillerat i soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Trobaràs les instruccions per a participar en aquest joc a Tens un racó dalt del món

Podràs obtindre punts per al sorteig mensual que, en aquest cas, és un lot de llibres de Cossetània Edicions, i qui encerte més fragments inicials aconseguirà, a més i sense sortejos, un dels llibres de Tibau dedicat!!


Sort!!

Edite, a 1 d'abril de 2009, per donar la solució: Els Borja en un xip, de l'Oriol Vergés

8 comentaris:

Striper ha dit...

Jo acabo de penjar el post al final he pogut participar.

ginjol ha dit...

Era professor, estimada. Està jubilat.
Una abraçada.

ginjol ha dit...

Per cert, agranant cap a casa, eh?

bajoqueta ha dit...

Difícil eh? :)

El veí de dalt ha dit...

Escolta...va néixer a Barcelona o a València?

Anònim ha dit...

Què tal una pisteta extra, dona, que tampoc costa tant? :)

Lucrècia de Borja ha dit...

l'autor va nàixer a Barcelona (no a València) l'any 1939.

Pista extra: moltes de les seues novel·les han merescut diversos premis i la Institució de les Lletres Catalanes el va distingir amb el títol d'escriptor del mes a un més de la tardor de 1994.

Trini González Francisco ha dit...

Perfecte! El vaig encertar! Moltes gràcies per les pistes! :)