dilluns, 15 de març del 2010

Si a Falles no folles... a Pasqua no falles

Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà!!, aquesta és la nostra manera de preparar-nos per a la primavera i és que ja estan ací les Falles!! Hui és el dia de la plantà (el dia en que els monuments han d'estar acabats i plantats abans de les 12pm, per als no valencians). Però les falles no són només 5 dies a l'any, no senyor, que també hi ha la proclamació, la presentació, la cavalcada del nitot (major i infantil), la crida... i mascletades des del dia 28 de febrer!!
A més, no sols es fan falles a València city (encara que ara estic patint aquestes) també se'n fan a la majoria de pobles dels voltants, a La Ribera, La Safor... i fins i tot a La Valldigna!!

I si no ets de la terreta potser no saps ben bé de què va el rotllo aquest de les falles, però jo t'ho explicaré.

Allá por los tiempos de Mari Castaña... les falles eren una tradició pagana per anunciar l'arribada de la primavera i, amb l'excusa de propiciar la fertilitat en rituals de purificació, es desfogaven un poc, que ja sabem que la primavera la sang altera.
El cas es que es feien una foguera on cremar mobles i trastos vells (per deixar lloc als nous... ja saps, això de renovar energies per tindre un bon feng-shui i que puga còrrer el "chi") i amb el temps, van començar a donar-li forma a allò que anaven a cremar vestint ninots i caracteritzant-los per fer crítiques i burles socials. I l'Esglèsia, amb la que sempre ens topem vulguem o no vulguem, va fer coincidir la data de la cremà amb la vespra de la festa de Sant Josep. I ahí s'han quedat.

Després va arribar Franco, (gran faller, de la falla de Campanar), i la festa va perdre part de gràcia perquè el sarcasme no era del gust del generalísimo. A qui se li ocurreix fer sàtira sense consultar-li què es pot criticar i què no?? A ell li anaven les falles d'un altre rotllo i les va modificar. Normal. A veure, jo vull menys crítica i més sants... i així va ser com es va instaurar l'ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, per exemple, que a València dura 2 dies!! però que no té res a veure amb Sant Josep... i molt menys amb la primavera.

Ara, les falles s'han convertit en monuments gegants de fusta i suro blanc que posen cada 3 carrers, tallant el trànsit. A això he d'afegir que cada falla té els seus fallers (com seguidors de l'equip) que munten carpes amb musiqueta i barres. Jo tinc la "sort" de viure entre 2 falles que estan molt a prop entre elles, de manera que a la nit estic al punt just on es barregen les 2 músiques diferents...

A mi m'encanten les mascletades. Es fan cada dia des de l'1 al 19 de març, (més l'últim diumenge de febrer) a les 14h en punt a la plaça de l'ajuntament. 1hora abans ja sol haver gent guardant-se el lloc per estar a primera fila (sí, això cada dia) i just quan la plaça està abarrotada de gent sudorosa que t'espenta mentre crida molt fort qualsevol cançoneta fallera en castellà., a les 14.00h, la fallera major (que està amb la seua cort i amb la Rita, al balcó de l'ajuntament) diu pel micro "Señor pirotécnic pot comensar la mascletá". Aleshores és quan obrim la boca, com ens va ensenyar la mare quan erem joves perquè no ens rebenten els tímpans, i comença el tremolor.



11 comentaris:

Len0re ha dit...

Xiqueta meua, que del carrer eres l'ama, per culpa teua tinc el cor encès en flama....
Quanta raó que tens, açi en la ribera, està que pega tot un esclafit.
Molt bon el blog.
Besets

Len0re ha dit...

Perdó, volia dir:
Molt bo el blog. jajajajajaj

Garbí24 ha dit...

Intentarem no anar a Pascua

Manuel Pérez i Muñoz ha dit...

Mira que m'encanten les falles, i la ràbia que em fa no poder baixar...

Monique LaMer ha dit...

Porte malament les grans aglomeracions, però les mascletaes m´agraden molt...deu ser la pólvora, que té algo....

Striper ha dit...

Al meu poble diuen que si per carnaval no folles merda fions nadal.

Monyofine ha dit...

Xe que ben explicat! Anava a fer jo un post de les falles i em pense que et faig un enllaç i acabe més prompte! :-D

Ricardo Santiago ha dit...

ets bona buscant títols, s'ha de reconèixer...però la part d'història sobre les falles, o la teua versió, m'ha agradat força...

m'agraden les festes majors mentres són aixo, quan són mega-festes d'àmbit nacional on pots trobar-te com un extrany tot i ser a casa teua doncs ja no em barrufa tant...cosa que passa a les falles, als san fermín, a les diades castelleres de nomenada...etc...

res...a seguir que ho fas molt bé ;)

Remitjó ha dit...

Massa gent a València, no?

rosseta ha dit...

M'encanten ls falles! He vingut 3 anys seguits, aquest per qüestions econòmiques no m'ho he pogut permetre, però són una passada. Estic amb tu amb la mascletá, a mi també m'encanta. Des del moment que vaig posar-me a la plaça de l'ajuntament i vaig começar a sentir la barreja de petardos i focs artificials mentre mires el cel tots els focs... espectacular, sens dubte!

aquell samaruc ha dit...

El tema de la ofrena es el que més em toca la moral ... no ho entenc però menys encara la mostra de cultura dels nostres fallers, sobre tot, les dones, que van vestides de princesa leia "vestit oficial de gala" tots els sants dins :(

Les falles van perdre la gracia gràcies a el mal parit de Paquito i de lo mamarratxos que som molts valencians :|