diumenge, 24 d’abril del 2011

La mona de Pasqua

Hui comença la Pasqua. Sí, hui, i em fa molta ràbia la gent que li diu "Pasqua" a tots aquestos dies de vacances, en general. Tant si ets creient com si no, cada cosa té el seu nom i fins a ahir era "setmana santa". Xè, que és cultura general...

El cas es que ja és Pasqua, i com diu la dita valenciana "si a falles no folles, a Pasqua no falles", així que si a falles no vas follar... no patisques, que ara és la teua.

Jo sóc molt de dites populars, m'agraden molt els refranys perquè són molt nostres, encara que de vegades no acabem d'entendre el per què de la dita. A mi em passa amb moltes dites castellanes. Supose que influirà que totes les acabe amb "...buena sombra le cobija".

Bé, al gra, que hui em sent molt popular. De poble, no de popularitat ni del partit polític, entén-me bé... i quan estic així em sent un poc com la tia Vicenteta del poble, que ens explicava rondalles i historietes varies...

Òbviament jo no sóc com la tia Vicenteta... més que res perquè tinc més dents que ella, però intentaré explicar les dites d'aquesta temporada amb exemples que de segur entendràs.

Dita 1: De Pasqües a Rams
Hui comença la Pasqua i setmana passada va ser diumenge de Rams, així que des d'ara fins a Rams... espera't assegut.

Exemple: Eixa parella son ja com germanets, follen de Pasqües a Rams.

Dita 2: Fer Pasqua abans de Rams
Xè, això no pot ser!! per què fer-ho al revés?? de tota la vida ha sigut primer Rams i després la Pasqua, no?? doncs mira, hi ha joves que s'empenyen en anar en contra de les tradicions i fan les coses al revés de com s'ha fet sempre. La casa per la teulada, com diria Fito.

Exemple: Marta, la filla de Glòria, està en estado... i és fadrina!!! Eixa ha fet Pasqua abans de Rams...

Dita 3: Passar més fam que una puta en quaresma
La Quaresma, com el seu nom indica és un període de quaranta dies que va des del Dimecres de Cendra (el cap de setmana d'abans es celebra Carnestoltes a mena de "comiat de festa fins 40 dies després") fins a la Pasqua Florida (hui), per recordar el dejú de Jesucrist al desert, i l’Esglèsia catòlica mana que siga aquest un període d'abstinència.

La gent aprofitava per fer una renúncia als vicis, des de deixar de fumar, de beure... passant per l'abstinència sexual. Fins i tot els més puteros s'abstenien aquestos dies de visitar les "cases de xiques".

Exemple: El meu amic no es menja un torrat, el pobre passa més fam que una puta en quaresma.

Quaranta dies de penitència són massa per a un poble tan vital com el nostre.

“Carnestoltes moltes voltes.
Nadal una volta a l'any.
Pasqua una volta al mes.
Quaresma no tornes mes.”

Aquesta última part ha estat extreta del llibre: “El cus de l’any” (1985) d'A. Martínez i altres 

Bones Pasqües!!

3 comentaris:

Len0re ha dit...

M'agradat molt aquesta entrada tan popular. I que passa en els que follarem per falles?? Podem repetir ara en pasqua??

Bon día de pasqua maca

Anònim ha dit...

Pasqua té una pasqüera, uns amics amb qui vas de pasqua, mona, xocolata, ous, llonganisses... per això a alguns ens agrada allargar-la tant per davant com per darrere.

Anònim ha dit...

Quina foto més xula em recorda a les mones que feia el meu oncle de El Salze, pedania de Beneixama. Nyam,nyam!!!!!