dimarts, 11 de setembre del 2012

Gandierismes diversos

Ho reconec, sóc de Gandia. Vaig nàixer allí, a al barri de Corea, i he viscut allà 20 anys, fins que me'n vaig vindre a Benimaclet.

Als de Gandia ens diuen pixavins, de malnom. Per què?? ves a saber... Baydal va fer la seua explicació, a mi tota la vida m'han dit que és perquè a Gandia no pixem pixum, com tu, sinó que pixem ví perquè molem més.

Siga com siga, els gandieros (encara que oficialment siga gandià) sempre hem tingut fama de voler aparentar el que no som. Els típics que demanen un préstec si fa falta, però la filla serà fallera major i portarà el vestit més bonic de tota la història de les falles. I si després no tenim per a res més... emprarem més diners i au. Solucionat.

Boníssims aparentant i dissimulant.  De fet, al típic acte d'ignorar a una persona coneguda i/o fer com que no se la coneix, se li anomena gandierisme, perquè designa l'acció d'imitar el comportament de l'habitant de Gandia.
Ai, Mari... que no t'havia vist... o és gandiero o està relacionat d'alguna manera amb gent d'alla. No falla.  

Tenim puntillo. Però amb raó, que som cap de comarca. I no qualsevol comarca, ojito... que parlem de La Safor. Òbviament ací estic excloent a la Valldigna.

Sí, gandiera, però criada pràcticament al Grau, i això ja no compta com a Gandia. Podria dir que sóc mig grauera.  
I de quin Grau?? voldràn saber ara els que ho entenen... però no entraré en polèmiques que vos vull igual als del Cagalló com als del Mosquit.

El cas és que estem al mapa. Ara tenim un alcalde del PP i de sobte el nom de la població comença a escoltar-se més per totes parts i mai és per a bé. Un fitxa el Torró (l'alcalde) que és de l'Alcudia. La de Crespins no, la bona, la de Toni de l'Hostal.
Des que hi ha alcalde PPero tenim moltes coses noves... ara fan bous (després de quasi 25 anys sense fer-ne), ha pres mesures estalviadores a l'ajuntament com llevar-li el sou als de l'oposició (veges tu per a quina cosa més innecessària estàvem pagant) i s'han fet diferents actes com ara boxa, organitzada per Levantina Seguridad (els de Roberto, el coix)o concerts de Tom Jones, Julio Iglesias, la Pantoja... vaja, coses d'eixes d'estalviar.

Per si no teniem prou amb tot això, ara han acabat de gravar Gandia Shore, un reality de la MTV on un grup de xonis i xonos van de festa durant un mes i les càmeres ho graven tot. De la mateixa productora de HMYV. Així que imaginat a uns quants Rafa Mora solts per ahi. Amb això està tot dit.

No se vayan todavía, que aún hay más... que aquesta setmana passada, el programa Callejeros es va fer a... xa-xaaaaan, sí, a Gandia!! si és que som l'òstia... som TAN guais... llàstima que venga gente de nivel tan bajo... i tant de madrileny, que dius... xè, que ja han vingut tots, que no cal que tornen... doncs no, que el meu madrileny atípic no ha vingut mai. Hauré d'anar jo a dur-li una samarreta de Coco-loco, per a que siga feliç...

I si no vas vore Callejeros i vols saber un poc més del que parle... mira, mira... que no exagere:

3 comentaris:

Corpi ha dit...

Se t'ha oblidat dir que els de Gandia, per diferenciar-vos dels que som pobleros del voltant, parleu castellà, que és més güai i fashion.
Salutacions.

Emi ha dit...

Jajaja, m'he rist molt. Lo milloret de lo milloret. Gandia tenen el puntet de gent de ciutat 'de solera' i tradició, tipus Alcoi (més al Passat q al Present)
xD

Anònim ha dit...

T'ha faltat dir que tenim una delicà que quan eixia de misa li va caure una flor i la va matar.