dimecres, 22 de maig del 2013

Aprén a 'stalkejar'

'Catfish: Mentiras en la red'. Aquest títol tan sucós és el d'un programa de 12 capítols que van emetre a la MTV. Tot comença a partir d'un documental on un tipet que es diu Nev s'enamora d'una tipeta a la que no ha vist mai, només en fotos pel Facebook, però s'escriuen tots els dies per mail, xat de Facebook, whatsapp... 
Para de llegir. Si vols veure el documental, mira'l abans de seguir llegint perquè vaig a explicar el que passa.

Ok, continue. El cas és que el tio veu alguna cosa que no li quadra de la xica, comença a buscar pel Google i descobreix que ella li ha mentit en algunes coses. A partir d'ahí ja no se'n fia, però vol descobrir què collons passa i si ella és qui diu ser o no. Finalment es presenten (ell i 2 més, els que graven el documental) a casa de la xica i comproven que és una pirada que ha creat varios perfils de Facebook per muntar-se ella sola una falsa història.

A partir d'aquest documental sembla que molta gent es va posar en contacte amb Nev explicant-li les històries surrealistes que els havien passat amb les seues relacions per Internet, així que decideixen fer un programa de TV on va ell (Nev) amb el seu equip a casa d'algú que vol conèixer a la seua ciber-parella i que, pel motiu que siga, encara no s'han conegut. L'equip, primer 'stalkeja' (investiga un poc si el que saben de l'altra persona és cert o no...) i, finalment, fan que els ciber-novios es troben.

 Una cosa t'he de dir, encara que s'hagen dit mentides, quan dos persones porten molt de temps parlant assíduament i hi ha certa connexió, es crea un vincle fort, i per gran que siga la mentida, eixa connexió està ahi. 

Programes com aquestos són els que fan que ma mare tinga por de que quede amb gent que he conegut per Internet, perquè són tots uns putos tarats. Normal.

No sé si a tu t'ha passat això de conèixer algú per Internet i que després no siga qui t'havia dit que era. A mi el màxim que m'ha passat és que m'envien una foto de fa 2 anys i que actualment estiga més gros, o que siga uns centímetres més baixet.

Poden haver 2 tipus d'enganys:
1) Engany sobre el físic: T'ha enviat fotos d'una altra persona, o t'ha dit que fa 1.90 i és esportista d'elit i resulta que no passa de 1.70 i l'únic esport que fa és l'alçament de vidre en barra fixa de bar.
Solució: webcam!! A veure, que estem en 2013!! Que les cams ja fa anys que venen de serie en qualsevol portàtil i si no en tens... per 15€ te la compres!!
2) Engany sobre el tipus de vida: No t'ha dit que té parella i 3 fills. O diu que treballa de director executiu d'una gran empresa i resulta que està a l'atur. D'això tracten les "investigacions" (per dir-los d'alguna manera) que fan el Nev i els seus companys.

Investiga!! Stalkeja!! Googleja!! Saps que pots buscar al Google pàgines on apareguen certes fotos?? Si vas al 'Google Imatges' veuràs que a la dreta de la barra del cercador hi ha una icona d'una càmera de fotos. Fent clic ahí pots posar l'enllaç d'una foto o pujar-la des del teu ordinador i et diu totes les webs on apareix eixa mateixa foto o similars. Si t'han donat gat per llebre i t'han enviat una foto treta d'una web, és molt fàcil saber-ho. 

Coses a buscar:
"NOM COGNOM1 COGNOM2" (si ho poses entre cometes, apareix tal qual)
"COGNOM1 COGNOM2, NOM"
 "COGNOM1 COGNOM2" (potser trobes als seus germans)
"Nick/username": Busca els noms d'usuari que saps que utilitza al Feisbuc o Tuiter.
Mira també si té blog o si utilitza altres xarxes socials: Pinterest, Instagram, Google+... pots trobar imatges que et donen pistes sobre si el que et diu és cert o no.

Tot això em pareix molt de lògica i jo ho he fet sempre. Però si ho fas, recorda no dir-li res a l'altra persona o pensarà que eres una psicòpata.