dilluns, 24 de març del 2014

Manual de lligue faller (II) #Fapoco14

Per a lligar en falles, el primer que has de fer és controlar l'agenda fallera:

Mascletaes: Hi ha la falsa creença que la primera mascletà és el dia 1 de març. Error. La primera mascletà la fan l'últim diumenge de febrer, caiga com caiga, perquè és el dia de la Crida. I després ja no se'n fan més fins al dia 1 de març. Les mascletaes sempre són (les bones, a banda cada falla fa la seua mini-macletà però en eixes no paga la pena lligar) a les 14h a la plaça de l'Ajuntament. És imprescindible anar a pegar-te refregons amb la gent. No oblides posar-te les ulleres de sol.

La Plantà: A mi m'agrada que planten bé. I les falles també. Oficialment la plantà de les falles és el dia 15 de març, però uns dies abans ja hi ha ninots al carrer i gent muntant i fent feina. I quan dic gent vull dir tios bragats embutits en granotes de feina. Mite eròtic. Passeja't, fes-te el guiri i pregunta... Oye, y esto cuando lo acaban de montar??...  Que pena que luego lo quemen, con lo bonito que es y el trabajo que cuesta...

Castells: Totes les nits hi ha castells de focs d'artifici. Se suposa que el més bonic i llarg és el dia 18, la nit del foc, però la veritat és que són tots iguals. Ací de lligar poc, però si ja ho has fet... queda molt romàntic anar a vore-ho junts.

Ofrena: Dies 17 i 18. Desfile sense parar de fallers i falleres amb ramells de flors que van a parar a la plaça de la Maedéu on està el Tormo descollonant-se de tots. Les falleres tenen totes cara de panou amb les ensaimades posades a les orelles. Molt poques estan afavorides. En canvi ells... hi ha 3 tipus de vestits regionals i tots tres marquen cul. Impressionant.
Vestit 1: Fallero. Pantaló llarg negre, faixa de color, camisa blanca i jaqueta negra. Típic dels més rancis i xulets. El típic tete fallero de gimnàs sempre portarà un d'aquestos.
Vestit 2: Saragüell. Porten una espècie de falda-pantaló, camisa blanca, jupetí, mocador al cap i manta morellana al muscle. Els valencians més tradicionals. Els falleros hipsters.
Vestit 3: Torrentí. Una mescla entre fallero-torero-rociero. Pantaló pirata ajustat, faixa, jaqueta i mocador al cap. Fuig d'aquestos. Estan tots tarats.

Verbenes i concerts: Per la nit hi ha varies verbenes repartides pel centre. Els concerts solen ser a l'Albereda. Pots lligar com a qualsevol pub però si no saps com entrar, sempre tens el recurs de les falles.

Si finalment lligues, és millor que aneu a sa casa, així te'n vas quan vols. Que si van a la teua, de vegades és un marró haver-los de fer fora. Però què passa si viuen massa lluny?? Doncs quasi que millor follar a un solar i xim-pum. I ara em diràs... clar, i com sé jo si viu lluny o no?? Jo t'ho diré:
Fa olor a Xurreria que tomba: viu al centre.
Porta xandall: és de l'Avinguda del Cid/Mislata o de Torrent. Ojo ahi!!
Camisa a quadres, barba i pantalons ajustats: de Russafa.
Va vestit tot de Quechua: de Benimaclet.
La decisió és teua.

Continuació del Manual de lligue faller (I), publicat al llibret d'enguany de les falles populars i combatives. 

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No, en esta entrada no has estat gens encertada. Tirant de tòpic. Molt poc de la teua experiència personal.

Quimi ha dit...

Com que tot de Quechua de Beni!! Proteste!!

Anònim ha dit...

un descampat? on s'ha quedat el romanticisme d'aquest bloc? :P

Unknown ha dit...

Amb la teva guia em venen ganes d'anar a veure les Falles i tot! jajajaja

Josep ha dit...

Jo porte Quechua i no visc a Benimaclet.